Welkom bij Tech@Connect. Onze website is momenteel volop in ontwikkeling.

19-06-2024

“Zeebenen”- De Podcast

Ontdek deze zomer de Noordzee met “Zeebenen” – De Podcast.

In “Zeebenen” nemen we de luisteraar mee in het verhaal van het snelst veranderende deel van Nederland: De Noordzee. De verandering van “onze” Noordzee zit ‘m niet in bekende zaken als water (de hoeveelheid), vissen (welke soorten) of boten (druk druk druk). De (snelheid van) verandering wordt vooral bepaald door onbekendere zaken: Welke energie wordt er geoogst en met welke technieken? Of: hoe krijgen we al die transportschepen veilig in het goede vaarwater? Maar ook: welke onderzoekers onderzoeken wat? En: Hoe groot is de kans van slagen voor nieuwe voedingsbronnen? Wat is CO2-opslag nou eigenlijk?, Welke lessen uit fossiele industrie kunnen we gebruiken voor de duurzame industrie?

En laten we niet vergeten dat de Noordzee, ondanks al onze menselijke activiteiten, ook ons grootste natuurgebied is. De vraag die de makers van “Zeebenen” zich voortdurend stellen: Hoe zorgen we ervoor dat natuur, mens en techniek in de juiste balans samenwerken, zodat de Noordzee niet verandert in een uitgeputte zee, maar in een bron voor allen.

“Zeebenen” wordt gepresenteerd door “de Burgemeester van Jouw Noordzee”, Joris Koornneef, en zijn “Loco”, Eva den Boer. Joris is afgestudeerd geoloog en nu werkzaam bij TNO. Eva is 14e generatie Zeeuwse, die inmiddels van water haar vakgebied heeft gemaakt. Samen geven zij in deze nieuwe podcastserie een stem aan de Noordzee en laten op hun beurt andere stemmen horen die een belangrijke rol spelen in de Noordzee, nu en in de toekomst.

In “Zeebenen” vertellen bekende en onbekende gasten over de vele kanten van de Noordzee: de Onbekende Noordzee, de Wilde Noordzee, de Veranderende Noordzee en de Toekomst van de Noordzee. Joris en Eva zoeken ook in elke aflevering naar pakkende songs uit zee. We sluiten af met Vroege Vogels redacteur Henny Radstaak.

Op 25 juni gaan ‘de trossen los’ en is de eerste aflevering van “Zeebenen” te beluisteren op Spotify.

Niet voor publicatie:
“Zeebenen” is een initiatief van Stichting SummerLabb en wordt geproduceerd door Double 2 BV, Hilversum. Producer: Merel van der Linden (merel@d2bv.nl): 06-34620794. De presentatie van “Zeebenen” wordt gedaan door Joris Koornneef en Eva den Boer, resp. Burgemeester en Loco-burgemeester van Jouw Noordzee. De redactie is in handen van Merel van der Linden en Jan Douwe Kroeske (Double 2 BV), Frank Reef (Stichting De Noordzee) en Marcel Hoenderdos (Energie Beheer Nederland). De muziek in de podcast wordt speciaal gemaakt door La Piratesse. Voor meer informatie over Jouw Noordzee: www.jouwnoordzee.nl. Voor meer informatie over Double 2 BV: www.d2bv.nl. Voor informatie over de podcast, de inhoud of de beide burgemeesters neemt U contact op met Merel van der Linden

De Burgemeester van Jouw Noordzee:
De Burgemeester van Jouw Noordzee wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met: TNO, Gemeente Den Haag, EBN, Gasunie, Element NL, Zeeuwse Stromen, Hotel Huis ter Duin, Deltares, Stichting De Noordzee, Double 2, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord, Metip, Campus at Sea en Vissersbond NL.
Sinds 2018 wordt de Burgemeester van Jouw Noordzee gekozen onder voorzitterschap van ZKH Prins Carlos de Bourbon- de Parme in overleg met een aantal juryleden, in 2018 droeg Mariken Betsema de titel, van 2019-2023 (de Covid-jaren) Marcelien Bos-De Koning en sinds december 2023 is de titel voor Joris Koornneef. de Burgemeester van Jouw Noordzee heeft de eervolle en inspirerende rol om het verhaal van de veranderende Noordzee op verwachte en onverwachte plekken in ons land te delen.

Het project
is ingediend