Kids uit Noordkop bij evenement om techniek te promoten!

DEN HELDER - Vijfhonderd leerlingen uit Den Helder, Hollands Kroon en van Texel laten zich vandaag onderdompelen in de wereld van de techniek. Het bedrijfsleven in de Noordkop staat te springen om goed personeel, het tekort dreigt in de toekomst alleen maar groter te worden. Tijdens het Promotie Evenement Techniek moeten de kids alvast warm gemaakt worden voor de diverse technische beroepen.
Bij 35 regionale bedrijven kunnen ze alvast een voorproefje krijgen van wat voor werk er allemaal te doen is. Vanmorgen rond 09.00 uur stroomde gebouw 66 op Willemsoord vol met de eerste lichting leerlingen. Na het luiden van een bel stoven ze de hal in.

Speels
"We willen de kinderen vandaag op een leuke, speelse manier alvast laten kennismaken met de techniek", vertelt Robertjan Kemeling namens de organisatie. "We weten dat we de komende jaren heel veel mensen nodig hebben. Als we niet nú al activiteiten ontwikkelen om daar aan te werken, dan betekent dat dat we straks enorme tekorten hebben en dat bedrijven niet meer kunnen doordraaien zoals ze zouden willen."

De angst bestaat zelfs dat bedrijven uit de Noordkop zullen wegtrekken als er niet genoeg goed geschoold technisch personeel is. "Dat sluit ik zeker niet uit", zegt Kemeling. Bij het Marinebedrijf in Den Helder zijn de tekorten al merkbaar. Opleider David Wattimena leidt nieuwe mensen op: "We willen kinderen alvast interesseren voor de vakken die wij hebben bij het Marinebedrijf. Wij komen nu al zo'n 300 mensen tekort."

'Lassen is top!'
De leerlingen bouwen vandaag robots, kunnen virtueel met drones vliegen, eigen race-auto's bouwen en ook metselen en lassen. Larissa Tiemens is al als lasser aan de slag bij het Marinebedrijf, "Ik wilde eerst iets met dieren doen. Toen heb ik een soort stagedag gelopen. Ik vind lassen echt vet."

Ze laat leerlingen vandaag zelf een stukje lassen. "Het is toch wel bijzonder als vrouw. Dat zie je niet zo vaak." Zij zou het andere meiden zeker aanraden: "Ja! En de mannen vinden het ook heel gezellig hoor. En lassen ja...dat is gewoon top

Bron: NH Nieuws
Deel deze pagina:
Facebook Twitter LinkedIn